Elferger er fremtiden

DSC_7113
Restauration

Søndag var en regntung St.Hansaften, men den vakre naturen på Finnøy, Rennesøy og Bokn gjorde opp for at det var få mennesker ute.

Finnøy har Norges høyeste andel elbiler per person fordi elbiler er fritatt bompenger gjennom Finnfast – tunnelen fra Rennesøy til Finnøy. Gode økonomiske incentiver fører til adferdsendringer. Det er bra det finnes noen områder der det mest miljøvennlige valget er det rimeligste, selv om det dessverre er altfor få.

På Finnøy ga Arne Nordbø oss en omvisning på Restauration, en kopi av den første skuta som seilte til Amerika med norske utvandrere i 1825. Overfarten med den opprinnelige Restauration tok tre måneder og det var 52 mennesker ombord. Cleng Peerson hadde reist noen år tidligere for å undersøke muligheten for norsk innvandring til USA og møtte de norske utvandrerne da de kom i land. Dette var opptakten til den storstilte utvandringen fra Norge til Amerika.

Som arkeolog og historieinteressert synes jeg naturlig nok at denne historien er interessant. Imidlertid var det minst like interessant å høre om hvordan den gjenoppbygde Restauration drives på elektrisitet når hun ikke går for seil. I følge Arne Nordbø er det både rimeligere og langt mindre bråkete enn dieseldrift. Og selvsagt er det langt mer miljøvennlig. Teknologien finnes og det er liten grunn for at ikke vanlige ferger også skal drives på elektrisitet. Det trengs bare mer politisk vilje og handlekraft.

Det ble selvsagt også ganske mye prat om landbruk, som er en stor næring på Finnøy, spesielt tomatproduksjon, og om gode lokalsamfunn.

Fra Finnøy dro vi tilbake til Rennesøy og tok fergen til Bokn. Denne fergeforbindelsen forsvinner dersom det blir fergefri E39, noe vi ikke ønsker fordi økt kapasitet på veiene gir økt trafikk og økte utslipp. Ventetiden på fergen var kort og overfarten hyggelig. Vi avsluttet turen på Utstein kloster på Mosterøy i Rennesøy kommune, et sted jeg har hatt lyst til å se siden jeg studerte arkeologi.

DSC_7082

I bunnen av Finnfast – tunnelen mellom Rennesøy og Finnøy. Med elbil er det gratis å kjøre gjennom.

DSC_7102
Arne Nordbø forteller om fordelene med elektrisk drift av skuta.
DSC_7107
Cleng Peersons hus på Finnøy
DSC_7116
Velkommen til Bokn
DSC_7117
Dessverre var det få mennesker ute på en regnværsdag.
DSC_7121
Fantastiske Utstein kloster fra middelalderen.

 

Reisefølge: Torfinn Ingeborgrud (foto), Tharaniga L. Rajah, Eline Vigre og Nataniel.

2 tanker om “Elferger er fremtiden”

Legg inn en kommentar