Kvalitetshåndverk og tradisjoner

DSC_7123
Nydelig finish på gitar laget med sjel og solid håndverk

Etter en hviledag på mandag, som ble brukt til å detaljplanlegge resten av reisen og følge opp media i kommunene vi hadde besøkt, startet vi på siste uken av turneen vår med besøk til Strand og Hjelmeland. Stikkordet for denne dagen var kvalitetshåndverk og små bedrifter.

På Jørpeland besøkte vi tomannsbedriften Strand Guitars. Bedriften drives av Odd Blikra Egeland og Ørjan Bråtveit Berge som begge er utdannet gitarmakere. De legger mye sjel og kjærlighet ned i gitarene de produserer. Dette er håndverk av høy kvalitet og hobbymusikeren i reisefølget vårt, Tor Finn Wersland, var full av lovord om varme og veldefinerte toner fra de ferdige gitarene.

Før vi dro fra Jørpeland møtte vi også Strandbuen, og vi fikk igjen bekreftet at andrekandidaten på listen vår, Torfinn Ingeborgrud, definitivt er en sprek mann.

På Hjelmeland besøkte vi Slåke Møbelfabrikk, som har eksistert siden 1938. Deres hovedprodukt er den velkjente jærstolen, som har vært produsert på Hjelmeland i over 100 år. Det er kun to møbelfabrikker igjen som lager jærstoler på Hjelmeland. Daglig leder Alf Magne Rørheim fortalte så engasjert om håndverkstradisjonene og kvaliteten at det var vanskelig å ikke bli entusiastisk. Jærstolen er opprinnelig fra Hjelmeland, men har fått sitt navn etter det flettede setet med siv fra Jæren.

På Slåke reparer de også gamle jærstoler, og endelig har vi kommet over et produkt hvor det er rimeligere å reparere det man har enn å kaste det gamle og kjøpe nytt. Det er dessverre en altfor stor sjeldenhet i dagens samfunn. I dette tilfellet handler det mye om at det ikke eksisterer noe mellomledd mellom kunde og produsent ved reparasjon, men det er mulig å gjøre mange politiske grep slik at det igjen skal bli lønnsomt å ta vare på det man har.

Samtalen kommer videre inn på hvor mye produksjon som blir flyttet ut av landet og lagt ned på grunn av det høye kostnadsnivået, og hvilke negative konsekvenser det får for mangfoldet i norsk næringsliv og for vår kulturarv. Mye kunnskap og tilknytning forsvinner dersom vi blir sittende igjen som et land i hovedsak bestående av forbrukere, ikke produsenter. Alf Magne Rørheim ønsker å holde håndverkstradisjonen i hevd og lover å klore seg fast som møbelprodusent på Hjelmeland så lenge det er liv laga. Det er jeg glad for.

 

DSC_7127
Odd Blikra Egeland og Ørjan Bråtveit Berge har drevet Strand Guitars siden 2005.
DSC_7130
Tor Finn får teste gitaren, som låter utrolig godt.
DSC_7140
Alf Magne Rørheim på Slåke Møbelfabrikk viser frem en jærstol som er inne til reparasjon.
DSC_7145
Jærstoler i produksjon, tradisjonshåndverket holdes i hevd.
DSC_7148
Vakre og dramatiske Tysdalsvatnet.
DSC_7156
Fergeleiet på Tau.

 

 

Reisefølge: Torfinn Ingeborgrud (foto) og Tor Finn Wersland

Legg inn en kommentar