Miljøpartist i oljefylket

DSC_6973
Suldalslågen sett fra utsiden.

Til tross for at dag fem av turneen ikke begynte som planlagt, jeg forsov meg nesten til båten til Sand i Suldal, ble dagen like lærerik og spennende som de foregående.  Rogaland er enormt vakkert og variert. Fra det åpne og myke Jærlandskapet til høye fjell og dype fjorder i Ryfylket. Rogaland er – som temaet for turneen vår tilsier – så veldig mye mer enn olje.

Før vi la ut på denne reisen har jeg fått mange spørsmål om det er vanskelig å stille til valg som miljøpartist i oljefylket, flere ser ut til å tro at det er nærmest er en umulighet. Sånn opplever ikke jeg det. På reisen har jeg møtt mange som forstår at vi ikke kan fortsette å pumpe opp olje og gass i samme tempo dersom vi skal gjøre vårt for å bidra til å løse klimakrisen. Flere av folkene vi har møtt sier de er veldig bekymret over klimautviklingen og at det er så lite handling. Mitt inntrykk er at folk i Rogaland er like opptatt av hvilken arv vi gir videre til neste generasjon som i resten av landet.

Mange ser også at det å fase ut oljealderen ikke handler om å legge ned Rogaland, for fylket har mye annet næringsliv og ikke minst mye kompetanse som er viktig for omstillingen til fornybarsamfunnet. Å skape en omstilling handler om å skape nye grønne arbeidsplasser.

I tillegg har Rogaland mye vakker natur og kulturlandskap,  som folk er stolte av og vil ta være på. Å forvalte denne rikdommen på en bærekraftig måte et tema som tas opp av de fleste vi har snakket med. I Suldal, Sauda og Vindafjord tok naturen nesten pusten fra en som har vokst opp med små knatter og knauser på en liten sørlandsøy.

DSC_6966
Laksestudio i Suldalslågen, med mulighet for å se laksen i sitt rette element. Lågen er kjent som en storlakselv og bidrar til Suldals reiselivsnæring
DSC_6979
Torfinn kjøper Jelsa-jordbær, som var like fantastisk gode som han hadde lovet at de skulle være.
DSC_6981
Sand.
DSC_6992
På kaia i Sauda med smelteverket i bakgrunnen. Jeg hadde en veldig flink lærer fra Sauda på barneskolen, som fortalte mye om hjemkommunen sin, så jeg gledet meg litt ekstra til å komme hit.
DSC_7003
Ragnar Fosstveit i Sauda Ferie og Fritid forteller om hvordan de satser på å utvide turistsesongen i Sauda til også å inkludere sommerhalvåret.
DSC_6999
Pause på café med intens jobbing.
Krafttak
:)
DSC_7018
Litt fuktig vestlandsvær i Ølen.

 

Reisefølge: Torfinn Ingeborgrud (foto) og Tharaniga L. Rajah

En tanke om “Miljøpartist i oljefylket”

  1. Mye av den leverandørindustrien som oljen har i dag kan raskt omstille seg til levere utstyr og teknologi til fornybar og kretsløpssamfunnet. Stålmaskinering, hydraulikksystemer, dynamisk posisjonering – dette er fornybart like avhengig av. Og det kan komme fra Norge. Særlig fra Rogaland, hvor skaperkraften ligger i blodet.

Legg inn en kommentar