Rogalands gründerånd

DSC_7054
Brosjyrene gikk unna ganske raskt den første timen i Haugesund mens folk fortsatt var på lørdagshandel i Haraldsgata.

Lørdag startet med Slusefestivalen i Skjoldastraumen i Tysvær. Mange mennesker, strålende sol og jeg fikk sitte på med båt gjennom Norges eneste saltvannsluse.

På standen vår fikk vi en interessant diskusjon med Tysvær Bygdeblads journalist og en politikerkollega fra Arbeiderpartiet som Torfinn tidligere hadde hatt som student. Det ligger mye stolthet i hvordan oljenæringen ble bygget opp i Rogaland. Gründerånden og pågangsmotet som resulterte i det norske oljeeventyret er noe å være stolte av. Utfordringen nå er at det med dagens kunnskap ikke lenger er uproblematisk å være en av verdens største olje- og gasseksportører.  For å løse klimaproblemet må verden fase ut energi fra kull, olje og gass, og fase inn energi fra fornybare kilder.

Flere land, blant annet Tyskland, har allerede startet denne omstillingen. Det er synd hvis stoltheten over gründerånd og pågangsmot skal gjøre at vi blir sittende igjen som den verste gutten i klassen, mens verden rundt oss legger om. For gründerånd og pågangsmot er nettopp det vi trenger for å bli et foregangsland på omstillingen til et klimavennlig samfunn. Dette er det nye samfunnsprosjektet vi trenger i Norge, og til dette samfunnsprosjektet trenger vi det samme pågangsmotet som skapte norsk oljenæring. Hvis vi starter nå er jeg overbevist om at også min generasjon kan se tilbake med stolthet på at vi skapte en bedre fremtid for neste generasjon.

Etter Skjoldastraumen dro vi til Haugesund, hvor vi ble møtt av lokallaget vårt. Dagen ble avsluttet i vakre Skudeneshavn.

DSC_7031
Torfinn tester teorien om at veien til en velgers hjerte går gjennom hunden deres.
DSC_7036
Tysvær Bygdeblad er innom standen vår.
DSC_7032
Torfinn møter en av sine tidligere studenter og politikerkollega fra Ap.
DSC_7040
På vei gjennom slusen i Skjoldastraumen.
DSC_7049
Engasjerte velgere fra nabofylket
DSC_7059
Stand i Haugesund, med besøk fra Klimavalg 2013
DSC_7071
Gallionsfigur i Skudeneshavn – den romerske gudinnen Concordia.
DSC_7072
På ferge fra Skudeneshavn til Mekjarvik. Gleder meg til slike ferger går på elektrisitet :)
DSC_7077
Utsikt over Kvitsøy, som vi skal seile til senere på reisen.

 

Reisefølge: Torfinn Ingeborgrud (foto), Tharaniga L. Rajah og Sherab Dorje Andreassen

En tanke om “Rogalands gründerånd”

Legg inn en kommentar