3,6% – kan det bli et valgskred?

1
Dedikerte valgmedarbeidere sitter frivillig på kontoret på en solskinnssøndag.

På lørdag fikk vi 3,6% på en meningsmåling Respons hadde gjort for Aftenposten. 3,6% begynner å nærme seg sperregrensen for utjevningsmandater på 4%. Det innebærer at om vi kommer over 4% får vi ikke bare et par direktemandater fra de mest folkerike fylkene, men en stortingsgruppe på 6-10 personer. Kan vi gå mot et grønt valgskred?

Spørsmålet jeg har fikk fra flest journalister på lørdag er om dette resultatet kan holde seg frem til september. Svaret mitt er – ja, det kan det absolutt. Selv om jeg er overlykkelig for at vi omsider har fått en måling som denne, har jeg egentlig bare ventet på at det skulle skje. Om vi ser til våre naboland Sverige og Finland, og ikke minst til Tyskland har grønne partier blitt store og viktige aktører i politikken. I Sverige og Tyskland er våre søsterpartier tredje størst, i Finland kom den grønne presidentkandidaten inn som nummer to i forrige valg. Det er lite som taler for at det ikke er rom for et sterkt grønt parti også i Norge.

Norsk politikk trenger nye visjoner. Norsk politikk trenger et parti som tar livsgrunnlaget vårt på alvor og tenker lenger enn til neste valgperiode. Norsk politikk trenger et nytt samfunnsprosjekt. Det er altfor mye blokkpolitikk og politisk spill. Det vi trenger er et parti som vil noe mer og noe viktigere. Et parti som først og fremst vil ta vare på livsgrunnlaget for våre barn og barnebarn, et parti som ser at rikdommen ligger i et friskt og levende økosystem.

Jeg vet at det er mange som tenker som meg. Miljø er ikke en enkeltsak – å løse klimaproblemet og ta vare på naturmangfoldet er det viktigste vår generasjon kan utrette. Derfor er jeg sikker på at det er rom for et mye sterkere Miljøpartiet De Grønne i norsk politikk.

2
Utrettelige Hans Petter tar en matpause på kontoret etter å ha brukt søndagen til å dele ut løpesedler på Vippetangen.
4
Vakkert og stille på operaen på vei til jobb mandag morgen.

 

Legg inn en kommentar